Erős Pista is idekattintana...

Fémkaja

A hangya és a méh gyűjtögeti, a medve (és például e sorok idemásolója) a testében tárolja, a mókus pedig ínséges időkre elássa a felesleges eledelt. A középkorban divatos szárítás és sózás sem volt tökéletes megoldás. 1795-ben aztán Napóleon megelégelte, hogy nem tudja rendesen ellátni a katonáit, és a Le Monde-ban tizenkétezer frankos jutalmat ajánlott fel annak, aki először oldja meg serege élelmezési gondjait. 1809-ben végül Nicolas Appert állt elő tizennégy évig tökéletesített találmányával, a konzerválással. A cukrász és sörfőző rájött, hogy ha a viasszal és huzallal légmentesen lezárt üvegbe pakolt ételt forrásban lévő vízbe rakja, akkor az nem fog megromlani. Bár a konzerv az emberiség egyik nagy problémáját oldotta meg, azért még maradt sok...

Friss topikok

  • Totó Háber: Az a baj, hogy még nem kóstoltam ilyet, ezért nem tudom az írást "szakmai" szempontból fikázni, má... (2011.02.24. 15:28) Nagy Műleves-teszt 2.
  • Totó Háber: Sírok! (2011.02.17. 19:46) Konzervers
  • Totó Háber: Most fejezzük ezt be! :) (2011.02.15. 19:33) Blama

Archívum

Tizedelés Nagyatádon

2011.02.16. 09:33 Totó Háber

Kevés a külföldi megrendelés, ezért a gyártósorokat júniustól a szigetvári konzervgyárba telepítik át. Nagyatádon csak csomagolási és raktározási munkák maradnak, az adminisztratív dolgozókat elbocsátják - írja a kapos.hu. 

A nagyatádi konzervgyár valamikor a város egyik legnagyobb foglalkoztatója volt. A 80-as években több mint ezren dolgoztak itt. Most 81-en. Nyolc dolgozót azonban még biztosan elbocsátanak a nagyatádi gyárból. Idén júniustól ugyanis a nyersanyag feldolgozás átkerül a szigervári gyárba. A kukorica és zöldborsó konzerv gyártó gépsorokat is átviszik.

 

A szigetvári és a nagyatádi telepet irányító, Schenk és Társa Kft. ügyvezető igazgatója, Csizmár József a Kapospontnak elmondta: az árfolyam ingadozások miatt a keleti piacról nem érkezik megrendelés. Most mindenki a nyugati területtre dolgozik. Ezért tavaly már felére csökkentették termelésüket. Az ügyvezető igazgató hozzátette: raktározási és csomagolási munkák maradnak csak a nagyatádi gyárban. Ezért kell a nyolc dolgozót elküldeniük. Ők valamennyien adminisztratív területen tevékenykednek. A többieknek azonban továbbra is lesz munkájuk.A szezontól függően a nagyatádi illetve a szigetvári telepen tudnak majd dolgozni. Az alkalmazottak szállítását is biztosítja a vezetés. Már aki ilyen feltételekkel is vállalja a munkát -tette hozzá az igazgató.


Történelem

A gyümölcsfeldolgozásra tervezett első üzemet 1939-ben alapították Délnyugat-Magyarországon. A növényi alapú termékek feldolgozására szakosodott gyár azóta is folyamatosan működött. Éves termelésük nagyobb részét belföldön értékesítették a nagy áruházláncokon, valamint a hagyományos nagykereskedelmi partnereinken keresztül, a kisebb részt német, osztrák, dán, holland, svéd vevőkön keresztül bonyolították a kelet-európai partnereken kívül. A zsákos csomagolású szárított gyümölcstől és hordós lekvártól fokozatosan jutottak el a mai termékszerkezetig. Fő termékeik: a dobozos csemege kukorica, a csemege uborka, a zöldborsó és a meggy. Termékválasztékukban mindezek mellett sokféle befőtt, főzelék és savanyúság is megtalálható volt. Termékeik tartósítószer nélkül, szigorú higiéniai és technológiai körükmények között, hőkezeléses eljárással készültek. Törekedtek saját márkájuk és standard minőségünk mind szélesebb körű elismertetésére.

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://canned.blog.hu/api/trackback/id/tr442664750

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása